Wednesday, April 02, 2008

Gonna burn this whole city down


Luna martie. Primavara spaniola, moment in care pe vremuri satenii ieseau si dadeau foc lemnelor ramase din iarna. Asa s-a nascut festivalul focului.




Astazi, »Las Fallas » reprezinta mult mai mult. Banalele lemne arse sunt inlocuite de statui mari de lemn si carton presat, decorate si vopsite dupa fantezii nelimitate ale artistilor falleri. In jurul fiecarei dintre cele aproximativ 300 de statui se aduna locuitorii cartierului la fiesta. Strazile sunt pline de oameni, circulatia oprita, fiecare strada se lauda cu un DJ local, cu bautura locala si mancare traditionala.





In fiecare noapte la ora 1 :00 se lumineaza cerul de artificii, create de cei mai buni pirotehnisti din lume, valencieni la origine. Apoi continua fiesta. Ziua la 14 :00 avem parte de mascleta,adica 15 minute de petarde legate care rasuna in tot orasul, bubuie si fac pamantul sa cutremure.





Dimineata te trezeste un sunet de fanfara, iesi in geam si vezi o parada de falleri. Valencieni de la bebelus la bunic imbracati in straie de sarbatoare, marsaluind pe rimtul orchestrei ce-i urmeaza. Ansamblul se incheie cu tinerii care arunca petarde puternice in urma, si se asigura ca prezenta lor este simtita si auzita. Si asta in tot orasul, 5 zile, sute de falleri, cu sute de fanfare.





In ziua « Ofrendei » se poate vedea ca fiecare participant duce un buchet de flori. Oprirea finala e in Plaza de la Reina. Acolo, Fecioara Maria costituita din schele de lemn este « imbracata ». Fiecare buchet de flori se alatura unui alt buchet de flori, si astfel se constituia rochia. La ofrenda de la Virgen.




Punctul culminant, care revine la datinile arderii lemnelor de iarna, este in ultima noapte. Starurile serii sunt pompierii. Da, avem de-a face cu foc. Cele 300 de statui de lemn amintite, concepute si create pe parcursul unui an, sunt incendiate. Vizitatorii stau aproape, apoi tot mai departe, pe masura ce se incinge atmosfera (la cel mai propriu mod posibil). Pompierii uda constant cladirile din jur si vizitatorii. Apoi sting focul.

Si gata ! E primavara…ce simplu a fost !